Overgewicht

Bij een overdaad aan voedsel en/of te weinig beweging gaat ons lichaam het teveel aan voeding opslaan als vetvoorraad. Dit was vroeger nodig om een periode van schaarste te kunnen overbruggen. Tegenwoordig hoeven we niet meer te jagen en hebben we veelal een zittend bestaan. Ons gewicht gaat de laatste jaren daardoor alleen maar omhoog. Op dit moment heeft één op de acht volwassenen overgewicht.

Body Mass Index
Om na te gaan of je inderdaad overgewicht hebt kun je je BMI (Body Mass Index) berekenen. Dit doe je door je lichaamsgewicht (in kg) te delen door de lengte (in meters) in het kwadraat. Deze berekening kunt u ook hier uitvoeren.

Tailleomtrek
Er is een tweede manier om te bepalen of er sprake is van overgewicht, namelijk door het meten van de tailleomtrek. Leg hierbij een meetlint rond de taille, het gedeelte tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Kijk in de onderstaande tabel voor de uitkomst.

Buikvet verliezen doe je zo! - PowerSlim | Afvallen samen met je coach

Het eetverslag
Door middel van het bijhouden van een eetverslag kun je je eigen eetgedrag leren kennen. Pas met dit inzicht kun je je eetgedrag effectief veranderen. Noteer daarom eerlijk en gedurende tenminste één week alles met betrekking tot je eetgedrag: wat en hoeveel je eet, waarom je iets eet en hoe je je voelt.

Misschien zijn er bepaalde situaties en stemmingen waarin je meer of minder eet dan anders. Of eet je soms ongemerkt meer dan dat je denkt. Zoals het ene plakje kaas dat je extra eet bij het smeren van de boterham.

Direct opschrijven is het beste, zo vergeet je niets.

Voorbeeld van een eetverslag:

Tijd Wat & Hoeveel Waarom? Hoe voelde je?
8.00 uur 2 sneetjes bruin halvarine, 2 x jam, 1 beker h.v. melk Ontbijt Goed
10.00 uur Koffie, 1 gebakje Verjaardag Was fijn
12.00 uur 2 sneetjes bruin halvarine, 2x kaas, 1 appel Lunch Veel trek
14.00 uur 2 glazen sap, 1 zakje chips Honger Vies
15.30 uur 2 pakken koekjes Uit onvrede Ellendig
Enzovoort