Hoog Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft. Het is een belangrijke bouwstof voor veel lichaamscellen. Het lichaam maakt het voor een groot deel zelf en voor een deel komt het via de voeding in het lichaam. Het grote nadeel van een teveel cholesterol is dat het aan de wanden van de aderen gaat kleven, waardoor deze kunnen dichtslibben.

Er zijn twee soorten cholesterol:

  • Het HDL (goed cholesterol) zorgt voor de afvoer van cholesterol
  • Het LDL (slecht cholesterol) vervoert cholesterol door het lichaam

Cholesterol waarden in het bloed (in mmol/l):

Lager dan 5,0      Normaal
5,0 – 6,4              Licht verhoogd
6,5 – 7,9              Verhoogd
Hoger dan 8,0     Sterk verhoogd

Oorzaken van een hoog cholesterolgehalte kunnen zijn: Erfelijkheid, overgewicht en verkeerde voeding

Voeding
Het cholesterolgehalte kan door voeding met 10-15% verlaagd worden. De onverzadigde vetzuren zorgen voor een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed en de verzadigde vetzuren juist weer voor een verhoging. Daarom is het van belang om voor het goede vetsoort te kiezen en in het algemeen matig te zijn met vet.

  • Verzadigd vet (slecht vet): Vet vlees, volle zuivelproducten, volvette kaas, koek, gebak, slagroom, kokos, cacaovet.
  • Onverzadigd vet (goed vet): Plantaardige oliesoorten (muv palm- en kokosolie), zoals maisolie, zonnebloemolie, olijfolie, arachideolie. Dieetmargarine, dieethalvarine. Vette vis, zoals zalm, makreel, bokking, haring. Noten, pinda’s
  • Transvetten (slecht vet): Ontstaan door het “harden” van vloeibare vetten en zit koek, gebak en snacks
  • Cholesterolrijke producten: Gebruik niet meer dan 3 eieren per week en eet niet meer dan één keer per twee weken 100 gram lever, niertjes, schaal- en schelpdieren (garnalen, mosselen en kreeft).

Plantensterolen
Komen van nature in geringe mate voor in plantaardige oliën, peulvruchten, granen, groente en fruit. Ze zorgen ervoor dat de opname van cholesterol uit de darmen geremd wordt. Ook zorgt het voor een daling van het slechte LDL cholesterol. Bij 2 gram plantensterolen per dag daalt het LDL ook zo’n 10%. Producten die hier mee zijn verrijkt: Becel pro.activ, Albert Heijn Reducol.