Dieet

Gezonde voeding

Elk dieet is gebaseerd op een gezonde voeding. Gezonde voeding is essentieel om ons lichaam in goede conditie te houden. Dit doen we door gezond en gevarieerd te eten met voldoende vitamines en mineralen. Bovendien verkleint gezond eten het risico op chronische ziekten, zoals obesitas (extreem overgewicht), hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker.

We hebben energie nodig voor o.a. het op peil houden van onze lichaamstemperatuur, ademhalen, denken en bewegen. De hoeveelheid energie die door de voedingsstoffen wordt geleverd, wordt uitgedrukt in kilojoules (kJ) of in kilocalorie (kcal).

De energetische waarde hiervan is:

1 gram koolhydraat = 17 kJ of 4 kcal

1 gram vet = 38 kJ of 9 kcal

1 gram eiwitten = 17 kJ of 4 kcal

1 gram alcohol = 29 kJ of 7 kcal

Eiwitten zijn nodig voor groei, herstel en instandhouding van lichaamscellen. Eiwitten komen voornamelijk voor in graanproducten, melkproducten, vlees, vis, kip, ei en peulvruchten. Hiervan heb je maar een kleine hoeveelheid nodig. Aanbevolen is 11-15 energie % eiwit. Dit is ongeveer 1-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.

Vetten zijn nodig voor de opname en transport van de in vet oplosbare vitamines (vit. A, D, E en K) en ze leveren ook onmisbare vetzuren (linolzuur). Vetten komen zichtbaar voor in voedings-middelen als olie, boter, frituurvet, maar ook verborgen in bijvoorbeeld chocolade, koekjes, pindakaas, croissants. Ongemerkt eet je vaak met de voeding teveel vet. Aanbevolen is 30-35 energie % vet.

Koolhydraten (zetmeel en suikers) worden als glucose opgenomen in het bloed. De onverteerbare koolhydraten (voedingsvezels) zorgen voor het goed laten functioneren van het maagdarmkanaal. Koolhydraten komen vooral voor in fruit, groente, peulvruchten, graanproducten en melkproducten. Aanbevolen is 55 energie % koolhydraten.

Alcohol levert geen nuttige voedingsstoffen maar wel veel calorieën.

Vitamines en mineralen leveren geen energie maar zijn onmisbaar bij het regelen van alle chemische processen in ons lichaam.