Diabetes Mellitus

Lichaamscellen hebben brandstof nodig in de vorm van suiker of glucose. De gulucose wordt door het bloed aangevoerd. Insuline (= een hormoon die gemaakt wordt door de alvleesklier/pancreas) zorgt ervoor dat de lichaamscellen de glucose die in het bloed zit kan opnemen.

Bij diabetes mellitus is er sprake van te weinig/geen insuline of een verminderde werking van insuline. Hierdoor kan er een verhoogde bloedglucose ontstaan. Het is van belang dat er een evenwicht ontstaat tussen de glucose uit de voeding en de insuline die in het lichaam aanwezig is.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers, zoals fructose, glucose, lactose en saccharose. Koolhydraten worden tijdens de spijsvertering omgezet in glucose. Via de darmen komt de glucose in het bloed terecht. Koolhydraten komen voor in veel (gezonde) voedingsmiddelen:

• melk: melksuiker
• brood: zetmeel
• fruit: vruchtensuiker

Zorg voor een goede koolhydraat verdeling over de dag en niet al te grote verschillen van dag tot dag.

Suikervrije producten
De suikervrije koekjes, gebak, ijs en chocolade bevatten vaak veel verzadigd vet, ze leveren energie (sorbitol, xylitol, isomalt en maltitol) en veroorzaken snel diarree en winderigheid. Je kunt beter de gewone voedingsmiddelen gebruiken. De kunstmatige zoetmiddelen (aspartaam, cyclamaat en saccharine) die in zoetjes en light-frisdranken zitten kun je (met mate) wel gebruiken.

Tekort aan insuline leidt tot te hoge vet- en cholesterolgehalten in het bloed. Het is daarom van belang om ook de hoeveelheid verzadigd vet te beperken.